HELSINŠKI ODBOR
Z A  LJ U D S K A  P R A V A

Nevladina organizacija posvećena promociji,
zaštiti i monitoringu stanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i regionu.

×

Na osnovu zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), kao i prepoznate potrebe za stvaranjem prostora za dijalog i promociju suživota u BiH, Tim UN-a u BiH pod vodstvom rezidentnog koordinatora UN-a i u saradnji sa Predsjedništvom BiH je razvio projekat pod nazivom „Dijalog za budućnost: promocija suživota i različitosti u BiH“ kojeg zajednički provode UNESCO, UNICEF i UNDP. 

Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj, u saradnji sa Asocijacijom XY iz Sarajeva i Centrom za suočavanje sa prošlošću Documenta iz Zagreba, pokrenuo je projekt pod nazivom „Moj zavičaj kroz vrijeme“. Ovaj projekat se realizuje u okviru programa „Dijalog za budućnost“ koji je rezultat zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, a uz podršku UNDP-a, UNESCO-a i UNICEF-a.

Opšti cilj projekta je da doprinese inovativnom izučavanju istorije kroz uvođenje dijaloga o istorijskim događajima i kulture sjećanja u formalno obrazovanje u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Projekat „Moj zavičaj kroz vrijeme“ nastoji obrazovati 240 učenika/ca srednjih škola u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, te 24 profesora/ice istorije i srodnih predmeta o procesima izučavanja nedavne prošlosti u ove dvije države, sa fokusom na širu istorijsku sliku lokalnih zajednica, uključujući period Prvog i Drugog svjetskog rata, vremena SFRJ, pa sve do ratova tokom 90-tih godina prošloga vijeka i osvrtom na posljedice koje su ti događaji ostavili na zajednice u kojima mladi danas žive i grade svoju budućnost.

Projekat će biti realizovan u trajanju od osam mjeseci tokom 2015. godine. Aktivnosti će se odvijati u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, kroz međusobno povezane faze:

1)      Izgradnje kapaciteta profesora/ica iz uključenih srednjih škola

Nakon održanih pripremnih sastanka sa srednjim školama u osam lokalnih zajednica u BiH i Hrvatskoj i potpisanih Memoranduma o saradnji, uključene srednje škole će delegirati po tri profesora/ice istorije i srodnih predmeta, koji/e će učestvovati u trodnevnoj obuci. Tokom obuke ukupno 24 profesora/ice istorije i srodnih predmeta će biti obučeno o savremenim načinima podučavanja mladih o temama kulture sjećanja, procesa izgradnje povjerenja na lokalnom nivou, važnosti prakse memoralizacije i komemoracije i procesa suočavanja sa prošlošću, kao i uloge mladih u tim procesima. Profesori/ice će takođe raditi na izradi zajedničke istraživačke metodologije, koja će se primjenjivati u kasnijem radu sa učenicima/cama.

 2)      Pokretanje zajedničkog međuškolskog i regionalnog programa

Nakon provedene obuke za 24 profesora/ice istorije i srodnih predmeta iz osam uključenih škola iz BiH i Hrvatske, grupa obučenog nastavnog kadra će u svojoj školi motivisati i uključiti do 30 učenika/ica, kojima će prenijeti znanja o primjeni kreirane metodologije istraživanja. U svakoj od uključenih srednjih škola, 30 učenika/ca, koji/e su pokazali interesovanje za učešće u projektu i obučeni su od strane uključenih profesora/ica, radiće na istraživanju u svojim lokalnim zajednicama, pod nazivom Moj zavičaj kroz vrijeme. Tokom procesa istraživanja, uključene učenike/ce će pratiti i mentorisati obučeni profesori/ce, tako da će svaki/a profesor/ica mentorisati grupu od po 10 učenika/ca. U tom procesu, učenici/ce će istraživati, prikupljati i interpretirati podatke o istorijskom razvoju njihove lokalne zajednice tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, vremena SFRJ, ratova tokom 90-tih godina prošlog vijeka, te stanje u njihovim lokalnim zajednicima danas i kako bi voljeli da bude u budućnosti. Prikupljene podatke, fotografije i druge materijale, učenici/ce će analizirati i predstaviti kroz format interaktivne izložbe, koje će biti organizovane u BiH i Hrvatskoj.

3)      Promotivne aktivnosti

Nakon provedenih lokalnih istraživanja, projektni partneri će sumirati sve rezultate istraživanja u zajedničku brošuru, koja će se dijeliti učesnicima tokom otvaranja izložbe u Sarajevu i Zagrebu, te će biti dostupna uključenim školama i drugim zainteresovanim stranama. 


latest Running | adidas party delilah los angeles , sivasdescalzo - Sneakers and clothes online
AKTUELNOSTI

PROJEKTI

U ovoj sekciji možete pronaći sve naše projekte koji su realizovani u prethodnom periodu, kao i one koji su trenutno u fazi realizacije.

  1. AKTUELNI
  2. ZAVRŠENI

PERO POŠTOVANJA

Zbirka tekstova sa Konkursa za najbolju medijsku priču ili/reportažu koja promoviše prava i kulturu LGBTI osoba u BiH.

Konkurs je bio raspisan u okviru projekta "(Ne)vidljive manjine - Nulta tolerancija prema diskriminaciji LGBT osoba", koji je podržan od strane Programa podrške marginalizovanim grupama (PPMG) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Helsinški odbor za ljudska prava © 2017
Powered by limun.co