HELSINŠKI ODBOR
Z A  LJ U D S K A  P R A V A

Nevladina organizacija posvećena promociji,
zaštiti i monitoringu stanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i regionu.

×

U sklopu Human Rights Festivala (kino Europa, dvorana Muller, Zagreb) otvorena je 9.12.2015. godine izložba pod nazivom „Naši zavičaji kroz vrijeme- što smo naučili o našim gradovima?“

Izložba je realizovana u okviru projekta „Moj zavičaj kroz vrijeme“, čiji je cilj inovativan pristup izučavanje istorije kroz uvođenje dijaloga o istorijskim događajima i kulture sjećanja u formalno obrazovanje.Ovim projektom Helsinški odbor za ljudska prava u RS u saradnji sa partnerskim organizacijama Centrom za suočavanje sa prošlošću Documenta iz Zagreba i Asocijacijom XY iz Sarajeva je nastojao da unaprijedi školske planove i programe iz oblasti istorije, sociologije, demokratije i ljudskih prava. Rezultati projekta su potvrdili da učenici/e lakše obrađuju i usvajaju osjetljive teme, te grade vještine tolerancije, empatije i razumjevanja kroz interaktivne i partcipativne metode učenja.

Na otvaranju izložbe su govorili Hrvoje Klasić istoričar iz Hrvatske, Ivana Miošić profesorka iz Dubrovnika i Smiljana Vovna profesorka iz Tuzle. U svojim izlaganjima profesorke su govorile o iskustvima u radu sa učenicima/ama na projektu “Moj zavičaj kroz vrijeme”

Iskustvo profesorke Ivane Miošić govori da nastava istorije u velikoj mjeri doprinosi obrazovanju za ljudska prava, posebno kada je riječ o proučavanju istorije netolerancije kroz borbu za jednakost i slobodu.

 

GALERIJA
1/15

Profesorka Smiljana Vovna je rekla da istorija u BiH staje sa 1990. godinom, nakon toga se ništa više ne izučava ni u osnovnoj ni u srednjoj školi. "Vjerojatno povjesničari, a još više političari, čekaju da se s neke distance napiše jedna povijest. Tko će je napisati, zaista ne znam. Trenutno u BiH imamo tri povijesti/tri istorije, koje se ne razlikuju samo u nazivu nego i u sadržaju. Danas još uvijek ne znamo tko je prvi počeo rat. Svaka strana ima svoju priču, možda je i dobro što povjest BiH za sada staje sa 1990. godinom dok se sve ne izuči na objektivan način”- rekla je profesorka Smiljana Vovna.

Istoričar Hrvoje Klasić je istakao da su ovakvi projekti bitni i da je najvažnji kontekst koji izgrađuje društvo u cjelini. “Današnje generacije su netolerantne, mi imamo društvo monologa, a ne dijaloga, kod nas je nacionalizam apriorizam.” “Naše društvo je podjeljeno stvarima iz prošlosti i posebnu pažnju treba posvetiti pručavanju povjesti”- rekao je Klasić. Klasić je dodao je ključ svega tjerati mlade ljude na razmišljanje, kritičko razmišljanje ne pozanje autoritete i slijepe istine.

Projekat „Moj zavičaj kroz vrijeme se realizuje u oviru projekta „Dijalog za budućnost“, koji je rezultat zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i generalno sekretara Ujedinjenih nacija (UN), kao i prepoznate potrebe za stvaranjem prostora za dijalog i promociju suživota u BiH,a kojeg zajednički provode UNESCO, UNICEF, UNDP.

nike dunk high black leather chair for sale | Nike - Sportswear - Nike Tracksuits, Jackets & Trainers
AKTUELNOSTI

PROJEKTI

U ovoj sekciji možete pronaći sve naše projekte koji su realizovani u prethodnom periodu, kao i one koji su trenutno u fazi realizacije.

  1. AKTUELNI
  2. ZAVRŠENI

PERO POŠTOVANJA

Zbirka tekstova sa Konkursa za najbolju medijsku priču ili/reportažu koja promoviše prava i kulturu LGBTI osoba u BiH.

Konkurs je bio raspisan u okviru projekta "(Ne)vidljive manjine - Nulta tolerancija prema diskriminaciji LGBT osoba", koji je podržan od strane Programa podrške marginalizovanim grupama (PPMG) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Helsinški odbor za ljudska prava © 2017
Powered by limun.co