HELSINŠKI ODBOR
Z A  LJ U D S K A  P R A V A

Nevladina organizacija posvećena promociji,
zaštiti i monitoringu stanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i regionu.

×

Na osnovu zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), kao i prepoznate potrebe za stvaranjem prostora za dijalog i promociju suživota u BiH, Tim UN-a u BiH pod vodstvom rezidentnog koordinatora UN-a i u saradnji sa Predsjedništvom BiH je razvio projekat pod nazivom „Dijalog za budućnost: promocija suživota i različitosti u BiH“ kojeg zajednički provode UNESCO, UNICEF i UNDP.

 

 

Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj, u saradnji sa Asocijacijom XY iz Sarajeva i Centrom za suočavanje sa prošlošću Documenta iz Zagreba, pokrenuo je projekt pod nazivom „Moj zavičaj kroz vrijeme“. Ovaj projekat se realizuje u okviru programa „Dijalog za budućnost“ koji je rezultat zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, a uz podršku UNDP-a, UNESCO-a i UNICEF-a.

Opšti cilj projekta je da doprinese inovativnom izučavanju istorije kroz uvođenje dijaloga o istorijskim događajima i kulture sjećanja u formalno obrazovanje u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Projekat „Moj zavičaj kroz vrijeme je kroz uključivanje 33 profesora/ice  srednjih škola iz BiH i Hrvatske i njihovih 330 učenika pružio inovativan, visoko participativan i inkluzivan način istražaivanja, analiziranja i izučavanja istorije lokalnih zajednica, koji je predstavljen i sumiran kroz izložbe koje su organizovane u Sarajevu (Muzej kniževnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine) i Zagrebu u okviru Human Rights Festivala (Kino Europa)

Mladim ljudima se ovim projektom pružila mogućnost da istražuju i dokumentuju određene činjenice, da primjenjuju naučene lekcije iz kulture sjećanja, te da otvaraju pitanja potrebe za individualnim lokalnim pristupom izgradnje kulture memorijalizacije i komemoracije zasnovane na ljudskim žrtvama i patnjama.

Projekat „Moj zavičaj kroz vrijeme“ je realizovan u peridu od aprila 2015. godine do decembra 2015. godine.

 Preuzmi: Newsletter 2

Running Sneakers Store | Air Jordan 11 Retro High OG 'University Blue' — Ietp
AKTUELNOSTI

PROJEKTI

U ovoj sekciji možete pronaći sve naše projekte koji su realizovani u prethodnom periodu, kao i one koji su trenutno u fazi realizacije.

  1. AKTUELNI
  2. ZAVRŠENI

PERO POŠTOVANJA

Zbirka tekstova sa Konkursa za najbolju medijsku priču ili/reportažu koja promoviše prava i kulturu LGBTI osoba u BiH.

Konkurs je bio raspisan u okviru projekta "(Ne)vidljive manjine - Nulta tolerancija prema diskriminaciji LGBT osoba", koji je podržan od strane Programa podrške marginalizovanim grupama (PPMG) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Helsinški odbor za ljudska prava © 2017
Powered by limun.co