HELSINŠKI ODBOR
Z A  LJ U D S K A  P R A V A

Nevladina organizacija posvećena promociji,
zaštiti i monitoringu stanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i regionu.

×

Naziv projekta 

„Unapređenje kvaliteta izvještavanja tužilaštava“

Sažetak 

Jačanje efikasnosti pravosuđa jedan je od prioriteta u procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji, što je potvrđeno i pokretanjem strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa između EU i BiH. Posvećenost uspostavljanju efikasnog pravosuđa, kao važnog segmenta u provođenju pravosudne reforme, definisano je kao jedan od četiri osnovna principa rada Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH). Zanemarivanje ovog segmenta reforme ne samo da bi ugrozilo do sada postignuti napredak, već nosi i rizik da se razlozi neažurnosti pravosudnih institucija povezuju sa osnovnim principima reforme u negativnom smislu.

U fokusu projekta je primjena obaveznog-ključnog standarda (4.2) koji se odnosi na godišnji izvještaj. Uspješna implementacija standarda podrazumijeva transparentnost rada, odnosno da tužilaštvo redovno objavljuje i stavlja na raspolaganje javnosti godišnji izvještaj o svom radu. VSTV BIH traži od svih tužilaštava da dostave godišnji izvještaj o radu, te zatim objavljuje svoj godišnji izvještaj koji uključuje sveobuhvatne podatke za svako tužilaštvo.

Sveopbuhvatni cilj

Unaprijediti kvalitet i transparentnost rada tužilaštava kroz poboljšanje i standardizovanje procesa izvještavanja, sa posebnim osvrtom na prilagođavanje godišnjeg izvještaja potrebama opšte i stručne javnosti.

Aktivnosti

  • Formiranje projektnog tima i pripremni sastanci sa zainteresovanim stranama
  • Istraživanje o efikasnosti primjene standarda (4.2), koji se odnosi na redovni godišnji izvještaja, sa posebnim osvrtom na analizu kapaciteta uprave tužilaštava nakon provedbe matrice standarda
  • Kreiranje metodologije, forme i strukture godišnjih izvještaja
  • Organizacija treninga za unapređenje načina prezentovanja godišnjih izvještaja javnosti
  • Pomoć u uspostavljanju Udruženja sekretara tužilaštava BiH

Ciljne grupe

Deset model tužilaštava u Bosni i Hercegovini [1], advokati, organizacije građanskog društva, mediji.

Korisnici

Pravosudne institucije u BiH, članice Mreže pravde BiH, građani BiH



[1] Okružno tužilaštvo u Trebinju, Federalno tužilaštvo FBIH, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, Republičko tužilaštvo Republike Srpske,  Okružno tužilaštvo u Banjaluci,  Okružno tužilaštvo u Doboju, Okružno tužilaštvo u Bijeljini, Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona

Best Nike Sneakers | Jun 21, 2021 White Oreo Tech Grey CT8527-100 Release Date - SBD
AKTUELNOSTI

PROJEKTI

U ovoj sekciji možete pronaći sve naše projekte koji su realizovani u prethodnom periodu, kao i one koji su trenutno u fazi realizacije.

  1. AKTUELNI
  2. ZAVRŠENI

PERO POŠTOVANJA

Zbirka tekstova sa Konkursa za najbolju medijsku priču ili/reportažu koja promoviše prava i kulturu LGBTI osoba u BiH.

Konkurs je bio raspisan u okviru projekta "(Ne)vidljive manjine - Nulta tolerancija prema diskriminaciji LGBT osoba", koji je podržan od strane Programa podrške marginalizovanim grupama (PPMG) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Helsinški odbor za ljudska prava © 2017
Powered by limun.co