HELSINŠKI ODBOR
Z A  LJ U D S K A  P R A V A

Nevladina organizacija posvećena promociji,
zaštiti i monitoringu stanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i regionu.

×

"Sloboda govora i javni interes"
Hotel  "Holiday", Sarajevo
17.01.2020. godine

 

Poštovani,

Helsinški odbor za ljudska prava i Online magazin "Žurnal"  pozivaju Vas na okrugli sto specifičnim oblicima pritisaka na medije i novinare u BiH, koji će se održati u petak, 17. januara 2020. godine u hotelu "Holiday"  u Sarajevu, sa početkom u 11h. Ovaj okrugli sto realizuje se u okviru projekta "Sloboda govora i javni interes", koji je podržan od strane Centra za promociju civilnog društva (CPCD).

Imajući na umu jedinstvenu ulogu medija kao spone između zajednica i javnosti, te značaj koji slobodni mediji imaju u procesu izgradnje i osnaživanja demokratskih društava, ali i mnogobrojne probleme i izazove sa kojima se, u svakodnevnom radu, suočavaju novinari/ke širom BiH, ovim projektom nastojimo doprinijeti stvaranju slobodnog i nediskriminatorskog medijskog prostora za novinare/ke u BiH, kroz promovisanje značaja slobode govora medija kao i ukazivanje na značaj djelovanja nezavisnih medija u BiH.

Prilikom realizacije okruglog stola biće predstavljena Publikacija sa preporukama za angažman u pravcu efikasne zaštite profesionalnih prava novinara nastala kao rezultata Istraživanja o specifičnim oblicima pritisaka na novinare i medije u BiH, te će biti organizovana diskusija o stanju medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini, neophodnosti obezbjeđivanja nezavisne i objektivne uloge medija, sankcionisanju kršenja prava novinara, važnosti podsticanja razvoja istraživačkog novinarstva u BiH, saradnji medija, organizacija civilnog društva i nadležnih institucija,  i slično.

U ovom smislu veoma su nam značajni stavovi i mišljenja novinara, medija, organizacija civilnog društva i institucija čije je djelovanje prepoznato u javnosti kao odgovorno, relevantno, savjesno i objektivno, te Vas ovim putem pozivamo  da prisustvujete ovom događaju i na svojstven način date svoj doprinos rješavanju ovih pitanja.

Organizator pokriva troškove puta i ishrane.

Molimo Vas da svoje učešće potvrdite do srijede, 15.01.2020.godine do 12h na email adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili putem telefona 065/966 088 (kontakt osoba Mirjana Ćuskić).

Ukoliko imate dodatih pitanja, molimo Vas da nas kontaktirate.

U nadi da ćete biti u mogućnosti da se odazovete našem pozivu, srdačno Vas pozdravljamo!

S poštovanjem,
Mirjana Ćuskić,
Helsinški odbor za ljudska prava

PRILOG:
- Agenda: Okrugli sto "Sloboda govora i javni interes"

Nike footwear | Discount Shoes, Clothing & Accessories , Giftofvision

FORMALNO I NEFORMALNO OBRAZOVANJE

Mi unapređujemo saradnju između civilnog društva i obrazovnih institucija sa ciljem poboljšanja kvaliteta obrazovanja iz oblasti ljudskih prava i aktivnog građanstva, kroz razmjenu iskustva, metodike i metodologije rada, te obrazovnih sadržaja.

SOCIO-EKONOMSKA PRAVA I REFORMA PRAVOSUĐA

Mi unapređujemo saradnju sa relevantnim akterima u Bosni i Hercegovini kroz sprovođenje zajedničkih aktivnosti koje su usmjerene ka unapređenju poštivanja socio-ekonomskih prava građana/ki., reformi pravosuđa i vladavini prava.

IZGRADNJA MIRA I CIVILNOG DRUŠTVA

Mi iniciramo izgradnju mira i suočavanje sa prošlošću u Bosni i Hercegovini, koji su zasnovani na potrebama građana/ki i usklađeni sa međunarodnim standardima i obavezama BiH, a koji doprinose izgradnji trajnog mira u BiH i regionu.

AKTUELNOSTI

PROJEKTI

U ovoj sekciji možete pronaći sve naše projekte koji su realizovani u prethodnom periodu, kao i one koji su trenutno u fazi realizacije.

  1. AKTUELNI
  2. ZAVRŠENI

PERO POŠTOVANJA

Zbirka tekstova sa Konkursa za najbolju medijsku priču ili/reportažu koja promoviše prava i kulturu LGBTI osoba u BiH.

Konkurs je bio raspisan u okviru projekta "(Ne)vidljive manjine - Nulta tolerancija prema diskriminaciji LGBT osoba", koji je podržan od strane Programa podrške marginalizovanim grupama (PPMG) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

VIDEO SADRŽAJ

U ovoj sekciji možete pogledati video sadržaj sa našeg Youtube kanala.

PUBLIKACIJE

Pružamo mogućnost uvida u sve naše publikacije u elektronskom obliku.

 

Za sve informacije, pitanja i sugestije, stojimo Vam na raspolaganju.
Helsinški odbor za ljudska prava © 2017
Powered by limun.co