HELSINŠKI ODBOR
Z A  LJ U D S K A  P R A V A

Nevladina organizacija posvećena promociji,
zaštiti i monitoringu stanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i regionu.

×

Regionalni program Edukacija za ljudska prava i aktivno građanstvo na zapadnom Balkanu je program edukacije za ljudska prava i mir, koji se odvija na teritoriji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Kosova i Crne Gore.

Inicijativu za pokretanje Programa dao je Norveški helsinški odbor 2000. godine, a on se u međuvremenu razvio u dinamičan međunarodni projekat. Važnost Programa u zemljama zapadnog Balkana proizlazi i iz činjenice da mladima i osobama koji se bave mladima nedostaje temeljnog znanja o osnovnim ljudskim pravima jer u većini zemalja takvi sadržaji još uvijek nisu uvedeni u formalin obrazovni sistem.

Program osmišljavaju i realizuju prvenstveno partnerske organizacije u regionu, težeći ostvarenju zajedničkog cilja da se kroz ovaj Program doprinese miru, pomirenju i demokratskom razvoju u zemljama zapadnog Balkana. 

Od samog početka Programa, naglasak je bio stavljen na promovisanje obrazovanja o ljudskim pravima, prvenstveno mladih ali i onih koji rade sa njima kao i stvaranje preduslova za mlade da se informišu i obrazuju na području ljudskih prava, interkulturalnog razumijevanja i mirnog rješavanja sukoba. Program se vremenom razvijao, šireći postepeno svoje aktivnosti usmjerene prema mladima ali i prema drugim ciljnim grupama, mijenjajući metodologiju i fokus rada. Program se danas ne bazira samo na prenosu vještina da se prepoznaju i zaštite svoja i tuđa prava, već i da se izgrade kapaciteti za dugoročno zagovaranje pozitivnih društvenih promjena u zemljama regiona. 

Aktivnosti programa su šarolike, od osnovnih, naprednih i regionalnih Škola ljudskih prava za mlade, obuka za nastavnike građanskog obrazovanja, kreiranje i izdavanje odgovarajuće literature do aktivnosti i projekata omladinskih grupa širom regiona. U saradnji sa Norveškim helsinškim odborom, stručnjaci i učesnici programa danas svojom ekspertizom doprinose dostupnosti programa obrazovanja o ljudskim pravima u drugim postkonfliktnim društvima izvan regije.

Program Edukacija za ljudska prava i aktivno građanstvo na zapadnom Balkanu u partnerstvu sprovode:

  • Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj, 
  • Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, 
  • Helsinški komitet za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, 
  • Helsinški komitet za ljudska prava u Makedoniji, 
  • Centar za građansko obrazovanje u Crnoj Gori, 
  • Community building Mitrovica na Kosovu i 
  • Centar za mirovne studije u Hrvatskoj.

Program finansijski podržava prvenstevno Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Norveške, a stručna podrška programskim sadržajima je osigurana od strane Norveškog helsinškog komiteta. 

Running Sneakers | Air Jordan 11 Retro High OG 'University Blue' — Ietp
AKTUELNOSTI

PROJEKTI

U ovoj sekciji možete pronaći sve naše projekte koji su realizovani u prethodnom periodu, kao i one koji su trenutno u fazi realizacije.

  1. AKTUELNI
  2. ZAVRŠENI

PERO POŠTOVANJA

Zbirka tekstova sa Konkursa za najbolju medijsku priču ili/reportažu koja promoviše prava i kulturu LGBTI osoba u BiH.

Konkurs je bio raspisan u okviru projekta "(Ne)vidljive manjine - Nulta tolerancija prema diskriminaciji LGBT osoba", koji je podržan od strane Programa podrške marginalizovanim grupama (PPMG) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Helsinški odbor za ljudska prava © 2017
Powered by limun.co